Puritatea apei

Exista unii producatori de apa minerala naturala care sustin ca apa lor este cea mai pura, desi nimeni nu a facut insa pana acum un clasament al apelor minerale dupa puritate.

In urma cu 15 – 20 de ani a existat o campanie de presa privind continutul mare in nitrati din unele ape imbuteliate. In functie de continutul apelor in nitrati, insa, peste 90% din apele minerale imbuteliate in Romania au un continut sub 10 mg/l, cu mult sub limita de 50 mg/l desemnata de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In plus, ce relevanta are daca in apa minerala avem un continut de nitrati de 0,3 mg/l sau 10 mg/l, atat timp cat zilnic introducem in organism in medie peste 200 – 300 mg de nitrati din vegetale si alte alimente?

Sursa : Ghidul Apelor Minerale Naturale

Tipuri de apa

CO2
H2CO3
CA2
MG2+
SO2+
NA+
Sursa de apa minerala
Fiecare tip de apa pe care o bem este obtinut de la adancimi diferite....
More
Apa de robinet
Apa de la robinet este apa purificata si tratata chimic inainte de a ajunge in fiecare casa....
More
Apa de masa
Apa de masa este o apa obisnuita, ce poate proveni atat din surse subterane, cat si de suprafata....
More
Apa de izvor
Apa de izvor este apa naturala microbiologic pura, imbuteliata
intoteauna la sursa....
More
Apa minerala
Apa minerala naturala este apa microbiologic pura cu originea intr-o panza freatica sau intr-un zacamant acvifer subteran....
More

Tipuri de apa

Sursa de apa minerala

Apa minerala si apa de izvor provin din apa adanca. In schimb, apa de la robinet este de multe ori un amestec de apa de la suprafata si de apa subterana

Apa de robinet

Apa de la robinet este apa purificata si tratata chimic inainte de a ajunge in fiecare casa printr-o retea de conducte. Spre deosebire de apa minerala sau apa de izvor, apa de la robinet nu este un produs natural. Pentru a respecta specificațiile de igienă și cerințele de calitate, această apă trebuie mai întâi tratată și purificată înainte de a putea fi etichetată ca apă potabilă. Diverse proceduri și aditivi chimici sunt permise în acest scop.
Contrar apei minerale natural sau apei de izvor, caracteristicile apei tratate pot fi modificate în timpul de tratare. Sunt permise următoarele tratamente:
- Filtrarea pentru îndepărtarea particulelor solide și substanțelor solubilizate (compuși organici, pesticide, etc.), precum și pentru realizarea stabilizării microbiologice (filtrare adsorbție)
- Dezinfecție prin clor, dioxid de clor, ozon

- Deacidifierea (regulament pH-valoare)

- Înmuiere (până la o anumită duritate reziduală)

- Desalinizarea

- Desulfirizarea

- Schimbarea ionilor

- Adăugarea de inhibitori de coroziune (fosfați, silicați)

- Tratamentul cu aditivi

Tratamentul preferat de purificare a apei de la robinet implica utilizarea clorului pentru indepartarea bacteriilor si a altor paraziti din apa potabila.

Apa de masa

Spre deosebire de apa minerală naturală sau de apa de izvor, apa de masă este o apă obișnuită, ce poate proveni atât din surse subterane, cât și de suprafață, care nu trebuie menționate obligatoriu pe etichetă și care suferă o tratare prealabilă procesului de îmbuteliere. Aceasta apa poate avea ca origine un izvor sau un foraj, dar și ape de suprafață (râuri, lacuri) sau poate proveni pur și simplu din rețeaua de apă potabilă, ori din apa de mare desalinizată. Deoarece apa de masă nu este obligată să o aiba sursă specific, aceasta poate fi produsa și îmbuteliată oriunde.

Apa de izvor

Apa de izvor trebuie să fie în mod natural pura microbiologic şi se îmbuteliază obligatoriu la sursă, fără un tratament chimic prealabil pentru potabilizare.
Apa de izvor este extrasă dintr-un izvor care este captat corespunzător şi monitorizat pe o perioadă de câteva sezoane, pentru a fi siguri de calitatea apei. Apa de izvor are proprietăți nutritive si conține în mod natural minerale

Apa minerala

Apa minerală naturală este apa pură din punct de vedere microbiologic, care îşi are originea într-o pânză freatică sau într-un zăcământ acvifer subteran şi care provine dintr-o sursă exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale sau foraje. Similar apei de izvor, apa minerală natural are proprietăți nutritive si conține în mod natural minerale.

Compozitia chimica a apei

Fiecare apa contine o combinatie de elemente